• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MASOVÉ TAŠTIČKY ŤIAO-C

Těsto:
400 g hladké mouky
100 ml vody
olej na potření

Náplň
350 g vepřového (drůbežího) mletého
1 cibule, jemně nastrouhat
50 g bambusových výhonků, drobně nakrájet (kedlubna)
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce dezertního vína
½ lžičky zázvoru
¼ lžičky mletého badyánu
2 lžíce vody
1 lžička kukuřičného škrobu (gustin)
¼ lžičky pálivé papriky

Omáčka
2 stroužky česneku
2 lžíce sójové omáčky
3 lžíce vývaru
1 lžička octa
1 lžíce dezertní omáčky
¼ lžičky zázvoru
¼ lžičky pálivé papriky

Z mouky udělat tužší těsto, zakrýt v míse, nechat 30 minut stát.
Promíchat položky náplně, dát na 30 minut vychladit.
Z těsta vyválet tenkou placku, vykrájet kolečka nebo čtverce, plnit náplní, okraje stisknout vidličkou.
Vkládat do vařící vody, vařit 10 minut, po vyjmutí potřít olejem.
Víno:     

Vytisknout

JARNÍ ZÁVITKY III.

12 závitů

100 g libového pečeného vepřového, natrhat na vlákna
4 sušené houby, namočit, drobně nakrájet
½ hrnku fazolových klíčků
½ střední mrkve, nakrájet na proužky tenké jako párátka (tj. tenčí než julien)
2 lžíce drobně krájené žluté papriky
2 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce drůbežího vývaru
½ lžičky cukru
½ lžičky sezamového oleje
¼ lžičky koření pěti vůní
slunečnicový olej na smažení

V misce smíchat sójovou omáčku, rybí omáčku, vývar, cukr, sezamový olej.
Ve woku rozehřát slunečnicový olej, přidat vepřové, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat kedlubnu, papriku, houby, klíčky, smažit 1 minutu, míchat, přesypat do cedníku.
Do woku nalít směs z misky, prohřát, přidat obsah cedníku, promíchat.
Sundat z ohně wok s obsahem nechat vychladnout.
Na závitky, do 1/3 rozložit do řádku porce z woku, překrýt z bližšího kraje a zavinout, kraje založit do vnitřku závitku.
Na pánvi rozehřát větší množství slunečnicového oleje, vložit závitky, osmažit, až mírně zhnědnou. Vyndat, vysušit ubrousky.
Víno: Frankvkovka

Vytisknout

RYBA V PÁŘE

1 celá ryba (velký pstruh, menší candát)
3 lžíce drobně krájeného libového vepřového masa, promíchat s ½ lžičkou cukru
6 plátků šunky, nakrájet na proužky
3 lžíce drobně krájené jarní cibulky
6 lžic červeného dezertního vína
5 černých hub, namočit, nakrájet na proužky
6 bambusových výhonků
2 lžičky plátků zázvoru
½ lžičky soli
slunečnicový olej

Rybu očistit, na každé straně do ní udělat tři křížové zářezy.
Rybu položit na teplu odolný podnos (podlouhlý porcelánový talíř), do zářezů nalít dezertní víno, na povrch ryby rozložit vepřové maso, černé houby, jarní cibulku, zázvor, bambusové výhonky, šunku, přelít dvěma lžícemi oleje, nechat 2 hodiny marinovat.
Do velkého kastrolu dát pařák, vodu přivést k varu, na pařák položit podnos s rybou, vařit v páře 15 minut, nebo až jde za pomoci párátka snadno maso od kosti.
Víno: Merlot

Vytisknout

ANANASOVÁ RÝŽE

300 g vařené rýže
1 konzerva ananasu, nakrájet na kostky
1 vejce
120 g salátové okurky, oloupat, odstranit semena, nakrájet na kostičky
20 g mrkve, hrubě nastrouhat
1 jarní cibulka, drobně nakrájet
1 lžička sójové omáčky
½ lžičky soli
slunečnicový olej na smažení

Ve woku rozehřát ½ lžíce slunečnicového oleje, přidat vejce, umíchat, vejce dát na talířek.
Do woku přidat 1 lžíci slunečnicového oleje, rozehřát, přidat mrkev, okurku, cibuli, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat rýži, promíchat, přidat ananas, sójovou omáčku, sůl, promíchat.

Vytisknout

KROUPOVÁ JELITA

250 g masa z hlavy a laloku
150 g škvařeného střevního sádla včetně umletých střevních škvarků
150 g plíčků
300 kg vařených krup
2 dcl krve
0,5 dcl l vývaru z ovařených vnitřností
0,5 lžičky pepře
0,5 lžičky mletého nového koření
¼ lžičky mletého zázvoru
15 g soli

Na vaření masa a nožiček
2 mrkve
2 petržele
3 bobkové listy
10 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
sůl
 
Do většího hrnce nalít vodu, osolit, přivést k varu. (Vody jen tolik, aby maso bylo ponořené.)
Přidat maso z hlavy, laloku, plíce.
Přidat hrubě krájenou mrkev, petržel, bobkový list, pepř, nové koření.
Mírným varem vařit, až maso změkne.
Uvařené maso nakrájet na kostičky 0,5 cm, dát do mísy, plíce umlít
Maso, mleté plíce vložit do mísy, přidat kroupy, pepř, nové koření, zázvor, sůl, scezenou krev, vývar, promíchat.
Plnit do střívek.
Masový vývar přivést k varu, vložit jelita, snížit teplotu na 90°C, vařit 20 minut.
Jelita jsou vařená, když po propíchnutí nejsilnější části jelita zůstane špejle čistá, z jelita nesmí vytékat růžová šťáva.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme