• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRŮTÍ PRSA A SÝROVÝ VELUTE

½ prsa krůty, nakrájet na vyšší plátky
2 lžíce sádla
1 mrkev, drobně nakrájet + kousky mrkve
1 petržel, drobně nakrájet + kousky petržele
1/8 celer, drobně nakrájet + kousky celere
1 cibule, drobně nakrájet
¼ cibule
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl hovězího vývaru
3 dcl mléka
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
¼ lžičky muškátového květu
2 bobkové listy
3 trojúhelníčky měkkého sýra
1 lžička tymiánu
1 lžička provensálského koření
1 lžička bazalky
pepř
sůl

Udělat bešamel: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zředit mlékem, následně vývarem.
Scedit, do dalšího kastrolu, přidat kousky mrkve, celeru, petržele, ¼ cibule. Provařit 30 minut. Scedit, dochutit pepřem, solí
V trošce omáčky rozmíchat sýr a přidat do omáčky. Provařit.
Na pánvi rozehřát sádlo, osmažit prudce plátky masa. Vyndat maso na talíř.
Na pánev do výpeku dát drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, udělat základ, přidat zbylé koření.
Přidat maso a dusit na každé straně 8 minut, podlévat jen bílým vínem.
Vyndat maso na talíř, základ rozmixovat.
Na pánev přidat bešamel, rozmixovaný základ, provařit.
Dochutit pepřem, solí.  
Prezentace: Maso nakrájet na proužky položit na penne a přelít omáčkou.
Příloha: Penne, šťouchané brambory, vařená rýže.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme