- celé kuře, rozdělit na logické díly
- ¼ l bílého vína
- ½ l drůbežího vývaru
- 1 bobkový list
- 2 zrnka nového koření
- 3 zrnka celého pepře
- hladká mouka
- strouhanka
- petržel
- citrón
- pepř
- citrón
- sůl
Omáčka
- 1 ½ lžíce hladké mouky
- 1 ½ lžíce másla
- 1 malá petržel, hrubě nakrájet
- kousek celere, hrubě nakrájet
- ½ malé mrkve, hrubě nakrájet
- 1 malá cibule, hrubě nakrájet
- ořez
- 2 stroužky česneku, rozpůlit
- 3 kuličky pepře
- 1 bobkový list
- drůbeží vývar
- sůl
Omáčka postup:
- do hrnce dát mouku a prohřát, stále míchat
- přidat máslo, 40 sec. zpěnit, zavřít přívod tepla
- za stálého míchání ředit vývarem
- přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, česnek, pepř, bobkový list, ořez, vařit 35 minut
- scedit a odvařit na požadovanou hustotu
1. Víno smíchat s vodou, přidat bobkový list, nové koření, celý pepř, dát vařit, do vařící vody dát kuřata na 25 minut vařit, díly kuřete a ve vývaru nechat vychladnout.
2. Maso obalit a opéct v pekáči, obracet.
3. Omáčku ochutit worcesterem, pepřem, solí.
Přílohy: různě upravené brambory, vařená rýže.
Víno: Tramín červený, pozdní sběr; Neuburgské, pozdní sběr.