4 plátky vysokého roštěnce, každý vysoký 2,5 cm, váha 150 g
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
½ lžíce sádla
½ lžíce másla
4 dcl hovězího vývaru
2 dcl červeného vína, (Svatovavřinecké)
1 cibule, drobně nakrájet
1,5 lžíce hladké mouky, krátce opražit
½ lžičky kmínu
pepř
sůl
Rozehřát pánev, přidat žampióny, ½ minuty smažit, nemíchat, přidat máslo, kmín, pepř, sůl, smažit 4 minuty, dát stranou.
Maso na krajích naříznout, opepřit, osolit, obalit v mouce, nenaklepávat.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat roštěnky, z obou stran prudce osmažit, vyndat na talíř.
Do kastrolu dát cibuli, snížit teplotu, 2 minuty smažit, míchat, přidat zbylou mouku, 1 minutu míchat.
Zředit vínem, přidat vývar.
Vrátit maso i se šťávou, kterou pustilo, maso dusit doměkka.
Přidat žampióny, promíchat, prohřát.
Dochutit pepřem, solí.
(V tlakovém hrnci dušení trvá 20 minut.)
Příloha: pečené tymiánové brambory.
Prezentace: na polovinu talíře položit maso, přelít omáčkou se žampióny, na polovinu talíře položit brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.