2 kg hovězího krku nebo hovězího žebra bez kosti, nakrájet na kostky 3 x 3cm, osolit, opepřit
1 lžička cukru
5 lžic másla
15 dkg špeku, blanšírovat, nakrájet na kostičky
2 cibule, nakrájet na osminky
15 malých cibulek
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
2 mrkve, nakrájet na kolečka
2 hrsti pevných hub nakrájených na silnější plátky
3 lžíce brandy
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
0,5 l hovězího vývaru
1 ½ lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
6 kuliček pepře
½ lžičky provensálského koření
1 lžička tymiánu
pepř
sůl
Marinování masa
½ lžičky rozmarýnu
½ lžičky šalvěje
½ lžičky saturejky
2 lžíce rostlinného oleje
½ lžičky mletého pepře
1 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
Maso dát do mísy, přidat rozmarýn, šalvěj, saturejku, olej, promíchat, marinovat nejméně 2 hodiny.
V kastrole zkaramelizovat cukr, přidat 2 lžíce másla, osmažit špek, přidat osminky cibule, osmažit, až začne cibule hnědnout.
Vyndat cibule a špek, dát na talíř.
Do kastrolu přidat mrkev, maso, osmažit, maso a mrkev vyndat k cibuli.
Do kastrolu přidat brandy, flambovat, míchat až oheň zhasne.
Přidat 1 lžíci másla, rozehřát, přidat mouku, udělat světlou jíšku, rozředit vínem.
Do kastrolu vrátit maso, špek, mrkev, cibuli, přidat česnek, ½ lžičky tymiánu, provensálské koření vývar.
Pomalu dusit cca 2 hodiny, občas promíchat, podlít dalším vývarem, pokud je potřeba.
Zatímco se maso dusí rozpustit na pánvi l lžíci másla, přidat houby, ½ lžičky tymiánu, houby osmažit, osolit.
Přidat houby k hotovému masu, promíchat, ochutit pepřem a solí.
Na pánvi rozpustit lžíci másla, přidat malé cibulky, smažit, až cibulky začnou mírně hnědnout.
Příloha: šťouchané brambory, bílé pečivo, rýže.
Prezentace: k porci burgundského hovězího přidat osmažené cibulky.
Víno: Svatovavřinecké.
Pozn.: Při použití tlakového hrnce postačí maso dusit 35 minut.