• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ROŠTĚNÁ II.

  • 750 g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, na krajích naříznout, maso nenaklepávat
  • 50 g špeku, nakrájet na kostičky
  • sádlo
  • 250 g sterilovaného leča
  • 1 červená paprika, nakrájet na proužky
  • 30g feferonek, drobně nakrájet
  • malá mrkev, celá
  • petržel, celá
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček pepře
  • 4 dcl hovězího vývaru
  • ½ kostky hovězího bujónu na zesílení chuti
  • 250 g zakysané smetany
  • mletý pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit sádlo, přidat špek, maso osolit, opepřit, na sádle po obou stranách 1 minutu osmažit.
2. Maso vyjmout, dát stranou, šťávu, kterou pustí přidat do tlakového hrnce před dušením masa.
3. Do výpeku přidat papriku, smažit, přidat sterilované lečo, feferonky, dusit 10 minut, přidat mletý pepř, sůl, bujón, podle
    potřeby podlévat vývarem.
4. Maso dát do tlakového hrnce, přidat vývar, celý pepř, bobkový list, petržel, mrkev, dusit 25 minut.
5. Maso vyndat, šťávu scedit do kastrolu s lečem.
Prezentace: na talíři přelít roštěnky šťávou s lečem a na povrchu přelít hustou kyselou smetanou.
Příloha: opečené brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme