• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pondělí 17 čen 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

CHILLI CON CARNE

  • 0,5 kg bílých fazolí
  • 1 kg rajčat, oloupat, nakrájet, rozmixovat
  • 0,8 kg hovězího zadního, nakrájet na kostky 2 cm
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 5 dkg špeku (ne víc)
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 2 x ¼  mrkve, drobně nakrájet
  • 2 x ½ petržele, drobně nakrájet
  • 2 x kus celere, drobně nakrájet
  • 2 malé sušené chilli papričky nebo ½  lžičky mletého chilli
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička cuminu (lze vynechat)
  • 1 lžička cukru (1 lžíce medu)
  • 10 g hořké čokolády, nastrouhat
  • 6 stroužků česneku, nakrájet na plátky
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
  • tymián
  • provensálské koření
  • bobkový list
  • celý pepř
  • pepř
  • sůl
  • koriandr, drobně nakrájet, nebo zelená petržel
  • kysanou hustou smetanu, na ozdobu, (nemusí být)
  • 1 čerstvou chilli papričku, nakrájet na tenká kolečka, na ozdobu

1. Fazole přebrat, namočit, uvařit, scedit
2. V tlakovém hrnci rozehřát 2 lžíce másla, špek, přidat jednu sadu nakrájené kořenové zeleniny, osmažit.
3. Přidat 2 nakrájené cibule, osmažit, přidat 3 stroužky nakrájeného česneku, krátce osmažit.
4. Přidat maso, prudce osmažit, volně přikryté krátce podusit ve vlastní šťávě, podlít 1 dcl vína, zredukovat.
5. Podlít vývarem, přidat, tymián, bobkový list, celý pepř, 1 chilli papričku.
6. Tlakový hrnec uzavřít, dusit 25 minut. (V běžném hrnci dusit 1,5 hodiny.)
7. V kastrolu rozehřát 2 lžíce másla, přidat zbylou kořenovou zeleninu, 1 nakrájenou cibuli, osmažit.
8. Přidat cukr, česnek, tymián, chilli papričku, nakrájená rajčata, provensálské koření, 1 dcl vína, dusit 20 minut.
9. Přidat pepř, sůl, čokoládu.
10. Do kastrolu s rajčaty přidat fazole, maso se šťávou, promíchat, provařit, dochutit pepřem, solí.
Víno: Svatovavřinecké.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme