• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

HAMBURSKÁ PEČENĚ

1 kg telecí kýty
10 špeku
10 dkg uzeného
2 lžíce másla
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržele, hrubě nakrájet
1/4  celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku
pepř
sůl

Mořidlo
1,25 l vody
1 dcl octa
1 cibule, drobně nakrájet
2 hřebíčky
5 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
1 bobkový list
Přivést k varu, nechat vychladnout.

Maso bohatě protáhnout špekem a uzeným masem.
Dát do menšího hrnce, zalít mořidlem, aby maso bylo celé ponořené. Dát na 3 dny do ledničky.
Maso vyjmout, opepřit, osolit, mořidlo ohřát.
Do pekáče dát lžíci másla, mrkev, petržel, celer, celý pepř, česnek, přidat maso, podlít mořidlem, dát péct do trouby rozehřáté na 180°C. Péct 1,5 hodiny. V polovině pečení obrátit, občas podlévat horkým mořidlem.
Maso vyjmout, dát na talíř, přikrýt alobalem, nechat 10 minut, pak nakrájet na plátky.
Šťávu scedit do kastrolu, prohřát, dochutit pepřem a solí, sundat z plotny, vmíchat 1 lžíci másla.
Příloha: šťouchané brambory, bramborové noky, vařená rýže.
Víno: Müller Thurgau, kabinet.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme