• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pondělí 17 čen 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ROŠTĚNKY ESTERHÁZY

80 dkg vysokého roštěnce
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
½ mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky
1/8 celeru, nakrájet na nudličky
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
1 lžíce másla, na osmažení cibule a zeleniny nakrájené na kostičky
½ lžíce másla, na osmažení nudliček zeleniny
hovězí vývar na podlévání
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
nastrouhanou kůru z ½ citrónu
šťáva ze ¼ citrónu
½ dcl bílého vína
1 bobkový list
1 lžíce octa
2 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Nakrájet plátky, nenaklepávat, na krajích naříznout, opepřit, osolit, posypat 1 lžící mouky.
Na pánvi rozpustit sádlo, roštěnky osmažit na obou stranách. Vyndat na talíř.
V tlakovém hrnci rozpustit máslo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat ocet, nechat odpařit.
Přidat víno, nechat zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, celý pepř, nové koření, bobkový list, citrónovou kůru, roštěnky i se šťávou, kterou pustily, dusit 25 minut.
Pánev s výpekem rozehřát, přidat 1 lžíci hladké mouky, 1 minutu míchat, zředit vývarem, přelít do menšího kastrolu, vařit 25 minut, míchat, případně ředit vývarem.
Na pánvi rozpustit ½ lžíce másla, přidat na nudličky krájenou zeleninu, smažit 3 minuty, míchat.
Roštěnky vyjmout z tlakového hrnce na talíř. Šťávu scedit k provářené jíšce, přidat osmaženou, na nudličky krájenou zeleninu, promíchat, provařit.
Příloha: šťouchané brambory, opečené brambory, vařená rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon; Modrý Portugal.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme