• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pondělí 17 čen 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

DUŠENÉ HOVĚZÍ MASO NA ZELENINĚ

1 kg hovězího zadního
100 g špeku nakrájet na klínky
1 lžíce sádla
0,8 l hovězího vývaru
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 mrkev, nakrájet na kolečka
1 petržel, nakrájet na kolečka
1 celeru, nakrájet na plátky
2 cibule, drobně nakrájet
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
pepř
sůl

Připravit jíšku: mouku krátce opražit v kastrolu, přidat máslo, smažit 1 minutu, přidat polovinu vývaru, opepřit, osolit, vařit 35 minut, míchat.
Maso opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, maso osmažit ze všech stran, dát stranou.
V kastrole rozehřát zbytek sádla, přidat kořenovou zeleninu, smažit 2 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso i se šťávou, kterou pustilo, přidat nové koření, celý pepř, bobkové listy, podlít horkým vývarem, dusit, až je maso měkké, podlévat.
Maso dát na prohřátý talíř, přikrýt vývarem.
Na zeleninu nalít provařenou jíšku, promíchat, krátce provařit, případně zředit vývarem.
Scedit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže.
Víno: André.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme