• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pondělí 17 čen 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

GULÁŠ OD BEROUNKY

  • 4 podkovy kapra, osolit, opepřit, osmažit na másle
  • 600 g hovězí kližky, nebo krku, nakrájet na kostky 2,5 cm, osolit, opepřit
  • 3 lžíce sádla
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 3 cibule drobně nakrájet
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 3 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžičky majoránky
  • ½  lžičky mletého kmínu
  • pepř
  • sůl

1. V menším kastrolu opražit mouku, přidat lžíci sádla, udělat jíšku, zředit vývarem, míchat, provařit 45 minut.
2. V kastrole rozehřát 2 lžíce sádla, přidat cibuli, osmažit, až téměř zhnědne.
3. Přidat maso, osmažit až pustí šťávu, šťávu téměř vydusit.
4. Přidat papriku, promíchávat, přidat česnek, rajčata, kmín, podlít.
5. Přidat jíšku, dusit, podlévat vývarem.
6. Když je maso měkké, přidat majoránku, provařit 3 minuty.

Prezentace: vedle porce guláše položit osmaženou porci kapra, guláš i kapra posypat drobně krájenou zelenou petrželí, tenkými kolečky feferonek.
Příloha: chleba, vařené brambory, opečené brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme