4 větší šalotky nebo cibule, oloupat, nakrájet na tenké plátky
4 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
1 červená paprika, nakrájet na tenké proužky
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 nerafinovaného cukru
1 lžička tymiánu
¼ lžičky chilli lupínků
1 dcl červeného vína
0,5 dcl octa z červeného vína
2 dcl portského nebo červeného dezertního vína
1. V kastrolu rozehřát olej a máslo, přidat cibuli, česnek, dobře promíchat, aby se cibule obalila máslem.
2. Přidat cukr, tymián, chilli, pepř, sůl.
3. Snížit teplotu, přikryté dusit cca 30 minut, občas míchat.
4. Cibule je hotová, když je odpařena celá tekutina.
5. Přidat víno, ocet, portské, vařit odkryté 20 minut, občas míchat.
Cibule má mahagonovou barvu a tekutina je zredukována na 1/3.
Jako příloha k pečným a vařeným masům.
Prezentace: porce cibulové marmelády posypat proužky červené papriky.