• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 11 pro 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ŽLOUTKOVÉ VĚNEČKY

180 g polohrubé mouky
¼ l vody
100 g másla
4 vejce
špetka soli
tuk na pomazání papíru na pečení
mouka na posypání papíru na pečení

Do menšího hrnce dát vodu, sůl, máslo, promíchat.
Když se voda začne vařit, přidat mouku a vytrvale míchat na kraji plotny, až vznikne hladké lesklé těsto.
Sundat kastrol z plotny, míchat těsto do vychladnutí, postupně vmíchat vejce.
Těsto naplnit do sáčku a nastříkat věnečky na papír na pečení.
Plech s věnečky vložit do trouby rozehřáté na 200°C, po 5 minutách snížit teplotu na 160°C.
Péct dozlatova. Troubu v průběhu pečení neotevírat.
Vychladlé věnečky podélně rozříznout na dvě části a naplnit žloutkovým krémem a přelít cukrovou polevou.

Žloutkový krém:
3 dl smetany na šlehání
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
2 žloutky
2 lžíce rumu
Pudinkový prášek rozmíchat s vodou.
Do kastrolu dát smetanu, cukr, ve vodě rozmíchaný pudinkový prášek.
Vařit a míchat do zhoustnutí, odstavit z plotny, vmíchat rum a žloutky.

Cukrová poleva:
150 g moučkového cukru
voda
1 lžíce citrónové šťávy.
Do misky dát cukr, přidat vodu, citrónovou šťávou, míchat, až směs zbělí.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme