3 hovězí jazyky
1 l hovězího vývaru
1 dcl červeného vína
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržele, hrubě nakrájet
1/4 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule drobně nakrájet
½ cibule, do vývaru
kůra z ½ poloviny citrónu
šťáva z poloviny citrónu
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
6 zrnek celého pepře
3 zrnka nového koření
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžička cukru
1 lžíce rybízové zavařeniny
2 lžíce hrozinek
1 lžíce mandlových lupínků
pepř
sůl
Do tlakového hrnce dát vývar, přidat zeleninu, ½ cibule, celý pepř, nové koření, bobkový list, citrónovou kůru, hovězí jazyky, vařit 35 minut.
Jazyky vyndat, vložit do studené vody, oloupat, nakrájet na plátky.
Vývar scedit do menšího hrnce.
Připravit cibulovou jíšku: V kastrole zkaramelizovat cukr, přidat máslo, až se rozpustí, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, přidat mouku, smažit 1 minutu, míchat, vmíchat zavařeninu.
Cibulovou jíšku zředit nejdříve červeným vínem, pak scezeným vývarem (rakovnický postup). Vařit 25 minut.
Do omáčky přidat citrónovou šťávu, hrozinky mandle, ještě 10 minut vařit, míchat.
Omáčku dochutit pepřem, solí.
Nakrájený jazyk vložit do hotové omáčky.
Příloha: kynuté knedlíky.