• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

HOVĚZÍ JAZYK S POLSKOU OMÁČKOU

3 hovězí jazyky
1 l hovězího vývaru
1 dcl červeného vína
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržele, hrubě nakrájet
1/4  celeru, hrubě nakrájet
1 cibule drobně nakrájet
½ cibule, do vývaru
kůra z ½ poloviny citrónu
šťáva z poloviny citrónu
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
6 zrnek celého pepře
3 zrnka nového koření
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžička cukru
1 lžíce rybízové zavařeniny
2 lžíce hrozinek
1 lžíce mandlových lupínků
pepř
sůl

Do tlakového hrnce dát vývar, přidat zeleninu, ½ cibule, celý pepř, nové koření, bobkový list, citrónovou kůru, hovězí jazyky, vařit 35 minut.
Jazyky vyndat, vložit do studené vody, oloupat, nakrájet na plátky.
Vývar scedit do menšího hrnce.
Připravit cibulovou jíšku: V kastrole zkaramelizovat cukr, přidat máslo, až se rozpustí, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat, přidat mouku, smažit 1 minutu, míchat, vmíchat zavařeninu.
Cibulovou jíšku zředit nejdříve červeným vínem, pak scezeným vývarem (rakovnický postup). Vařit 25 minut.
Do omáčky přidat citrónovou šťávu, hrozinky mandle, ještě 10 minut vařit, míchat.
Omáčku dochutit pepřem, solí.
Nakrájený jazyk vložit do hotové omáčky.
Příloha: kynuté knedlíky.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme