4 krůtí řízky
4 plátky šunky
4 plátky eidamu
8 dcl drůbeží vývar
2 x ½ petržele
2 x ½ mrkve
2 stroužky česneku
½ cibule
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
8 zrnek celého pepře
bílý pepř
sůl
Řízky rozklepat, opepřit, málo osolit.
Na maso položit plátek šunky, plátek sýra, posypat petrželí, zabalit.
Na pánvi rozehřát máslo, závitky osmažit ze všech stran.
Maso dát do pekáče, podlít vývarem – 3 dcl, přidat 1 lžičku másla, ½ mrkve, ½ petržele 4 zrnka celého pepře
Dát do trouby rozehřáté na 220°C na 15 minut, snížit teplotu na 190°C, péct 15 minut.
Bešamel ochucený:
Do kastrolu přidat mouku, krátce opražit, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, pak zbytkem vývaru.
Přidat petržel, mrkev, pepř, česnek, cibuli, celý pepř, vařit 45 minut.
Sýrová omáčka s houbami
½ l bešamelu
2 trojúhelníčky taveného sýra
200 g nivy, nastrouhat
200 g hlaviček žampiónů, oloupat (nebo jiných tvrdých hub), nakrájet na silnější plátky, pokud jsou, tak přidat kousky lišek
1/ lžičky tymiánu
2 lžíce másla
Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat houby, osmažit, opepřit, osolit.
Do bešamelu vmíchat sýry, houby, tymián, zahřívat, nevařit.
Vmíchat scezený výpek z pekáče, 1 lžíci másla.
Příloha: opékané brambory.
Víno: Pálava, pozdní sběr.