Jablkový závin, klasika zemí bývalého Rakouska – Uherska. V Čechách štrůdl, v Rakousku Apfelstrudel, v Maďarsku almásréttés [almášrétéš]. Všude tuhle dobrotu znají a všude ji často připravují. I vy si občas upečte jablečný závin. Obyvatelé Rakouska – Uherska k jablečnému závinu pili kávu nebo čaj. Dopřejte si jablečný závin k prázdninové odpolední svačině se skleničkou správně vychlazeného Chardonnay, pozdní sběr.
450 g hladké mouky
75 g cukru
50 g másla, nakrájet na kostičky
ztužený tuk na potření plechu
1 prášek do pečiva
2 vejce
¼ l vlažného mléka
špetka soli
olej na potření
Náplň
900 g jablek, odstranit slupku, jádřince, hrubě nastrouhat
2 lžíce hrozinek
60 g cukru
1 lžička skořice
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
60 g másla, rozpustit
Do mísy dát cukr, skořici, citrónovou kůru, promíchat.
Přidat nastrouhaná jablka, hrozinky, promíchat.
Na vál prosít mouku, přidat prášek do pečiva, cukr, máslo, 2 vejce, mléko, vypracovat vláčné těsto, případně přidat trochu mléka, těsto potřít olejem, zakrýt mísou.
Těsto nechat 20 minut stát.
Na stůl položit plátno, plátno pomoučnit, těsto rozválet do čtverce, ještě potřít olejem a těsto vytáhnout, až se ještě trochu ztenčí. Silné okraje odříznout.
Povrch těsta pokrýt náplní, polít rozehřátým máslem.
S pomocí plátna těsto zarolovat, dát na tukem potřený plech.
Závin potřít rozšlehaným vejcem.
Vložit do trouby rozehřáté na 170°C, péct 30 – 40 minut, až začne povrch žloutnout.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.