- 4 lžíce hladké mouky na jíšku
- 4 lžíce másla
- 500 ml mléka
- 0,5 dcl bílého vína
- 150 g libového telecího, drobně nakrájet
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 1 lžíce másla na osmažení masa a cibule
- ½ lžičky tymiánu
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- pepř
- sůl
1. V kastrolu rozpustil 1 lžíci másla, společně přidat cibuli, maso, tymián, muškátový oříšek, pepř, sůl, víno, míchat, dusit až se tekutina téměř odpaří.
2. V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, vymíchat dohladka, mírně osolit.
3. Přidat dušenou směs, pomalu vařit 1 hodinu, míchat, ředit masovým vývarem na požadovanou hustotu.
4. Bešamel scedit, dochutit pepřem a solí, na vrch položit kousek másla, aby se rozpustilo a zabránilo vzniku škraloupu.
Pokud je bešamel určen pro omáčku na rybu, nahradit telecí stejným množstvím rybího masa.