- 2 kg hovězího zadního
- 10 dkg špeku, nakrájet na klínky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžíce sádla
- pepř
- sůl
1. část
- 1 l hovězího vývaru
- mrkev, nakrájet na drobné kostičky
- celer, nakrájet na drobné kostičky
- petržel, nakrájet na drobné kostičky
- velká cibule, drobně nakrájet
- lžička rybízového džemu
- 2 plátky citrónu
- ½ lžičky provensálského koření
- bobkový list, malý
- 2 lístky šalvěje
- ½ lžičky tymiánu
- 2 zrnka nového koření
- 2 zrnka jalovce, rozmáčknout
- 1 sušená chilli paprička
- 50 g špeku, drobně nakrájet
2. část
- 1 lžíce másla, na jíšku
- 1 lžíce hladké mouky, na jíšku
- 1 stroužek česneku
- ¼ cibule
- 1 malá mrkev, podélně rozpůlit
- 1 malá petržel, podélně rozpůlit
- 10 dkg celere
- hovězí vývar na případné ředění
- 3 zrnka pepře
- 1 bobkový list
- 1 lžíce smetany
- pepř
- sůl
Maso
1. Klínky špeku obalit zázvorem a maso prošpikovat, opepřit, osolit.
2. Na pánvi rozehřát sádlo, přidat maso a osmažit ze všech stran.
1. část
1. Na špeku osmažit celer, petržel, mrkev.
2. Do pekáče vložit alobal, na alobal dát sůl, osmaženou zeleninu, a všechny suroviny uvedené v 1. části.
3. Přidat maso, zalít vývarem, péct 1,5 hodiny při 180°C.
4. Z pekáče vyndat maso, scedit.
2. část
1. V menším kastrolu připravit jíšku, tu zředit scezenou šťávou z pekáče.
2. Přidat mrkev, petržel, česnek, cibuli, pepř, bobkový list, vařit 30 minut, případně ředit vývarem na požadovanou hustotu,
scedit, dochutit pepřem a solí.