1,5 litru drůbežího vývaru
4 cibule, drobě nakrájet
250 g másla
3,5 kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
350 g kvalitního rajského protlaku
1 lžička sušeného tymiánu
2 lžíce čerstvé bazalky
250 g mrkve, drobně nakrájet
250 g řapíkatého celeru drobně nakrájet
0,3 litru smetany ke šlehání
pepř
sůl
V kastrole rozpustit máslo, přidat mrkev, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat řapíkatý celer, rajčata, tymián, 1 lžíci bazalky, dusit 2 minuty, míchat.
Přidat 0,5 vývaru, protlak, dusit 15 minut, míchat, podle potřeby přidávat vývar.
Směs propasírovat přes síto, zředit na požadovanou hustotou horkým vývarem, provařit.
Rozmixovat zbylou bazalku se smetanou.
Prezentace: do středu porce polévky dát 1 lžíci směsi bazalky se smetanou a lístek bazalky.