Vývar
2,5 litru vody
1,5 kg rybích odřezků
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 větší cibule
6 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
¼ lžičky tymiánu
¼ lžičky muškátového květu
zelená petržel, drobně nakrájet
bílý pepř
sůl
veka na krutony, nakrájet na kostičky
Do hrnce dát vodu, přidat hlavu bez očí, žáber, přidat ocas, ploutve, kůži, játra, ostatní rybí ořez, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat větší rozkrojenou cibuli, větší mrkev, petržel, celer.
Přidat koření, vařit 30 minut. Scedit do dalšíh hrnce.
Přidat zředěnou jíšku, vařit 30 minut.
Přidat uvařenou zeleninu julien.
V menším množství vody uvařit mlíčí, jikry (asi 5 minut) a i s vývarem, ve kterém se vařily přidat do polévky.
Přidat vařenou zeleninu krájenou julien (vložka).
Dochutit bílým pepřem, solí, muškátovým květem.
Provařit.
Jíška
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, přidat muškátový květ, míchat 1 minutu, zředit rybím vývarem, vařit 10 minut.
Vložka
1 mrkev, nakrájet julien (krátké nudličky, silné jako sirka)
1 petržel, nakrájet julien
1/16 celere, nakrájet julien
½ lžíce másla
2 x ½ lžičky soli
Na pánvi rozpustit máslo, krátce osmažit nakrájenou zeleninu, až zavoní.
Do menšího kastrolu dát vodu, přivést k varu, vložit osmaženou zeleninu, vařit, až je zelenina téměř měkká.
Scedit. Obsah cedníku vložit do polévky.
V žádném případě nepřidávat do rybí polévky vývar ze zeleniny, potlačila by se chuť rybí polévky.
Na másle osmažit na kostičky nakrájené dvě housky.
Prezentace: do talíře dát porci polévky, přidat ½ lžíce krájené zelené petržele, krutony.