2 l vody
2 kg ryby (losos) (hlavy - bez žaber a očí, kosti, ocasy)
4 velké pórky, hrubě nakrájet
3 celerové stonky, hrubě nakrájet
2 cibule, hrubě nakrájet
2 mrkve, hrubě nakrájet
2 cm zázvoru drobně nakrájet
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžičky tymiánu
5 koriandrových semen
½ lžičky soli
5 dcl bílého vína (Rulandské bílé)
2 l vody
1 bílek na vyčištění vývaru
Ozdoba
½ hrnku šlehačky
60 dkg kaviáru
čerstvý kopr, drobně nakrájet
CONSOMMÉ
1. Rybí ořez, dát do hrnce, přelít vodou, dát vařit, odstranit pěnu.
2. Přidat zbylé položky. Pomalu vařit 30 minut.
3. Scedit a vývar odvařit ještě 15 minut, vychladit.
4. Odstranit tuk z povrchu vývaru.
5. Vývar vyčistit bílkem, scedit.
6. Consommé ohřát.
Prezentace: Do talíře dát consommé, doprostřed lžíci šlehačky, na ní lžičku kaviáru, posypat koprem.
Čištění bílkem
Našlehat bílek do emulze.
Studený vývar dát na plotnu, vmíchat našlehaný bílek, přivést k varu, občas zamíchat, v okamžiku, kdy se vývar začne vařit, sundat z plotny a nechat bez míchání vychladnout, scedit.
Bílek na sebe naváže nečistoty a usadí se u dna nádoby.