• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 29 čen 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

GORDON BLUE - KRŮTA SE SÝROVOU OMÁČKOU

4 krůtí řízky
4 plátky šunky
4 plátky eidamu
8 dcl drůbeží vývar
2 x ½ petržele
2 x ½ mrkve
2 stroužky česneku
½ cibule
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
8 zrnek celého pepře
bílý pepř
sůl

Řízky rozklepat, opepřit, málo osolit.
Na maso položit plátek šunky, plátek sýra, posypat petrželí, zabalit.
Na pánvi rozehřát máslo, závitky osmažit ze všech stran.
Maso dát do pekáče, podlít vývarem – 3 dcl, přidat 1 lžičku másla, ½ mrkve, ½ petržele 4 zrnka celého pepře
Dát do trouby rozehřáté na 220°C na 15 minut, snížit teplotu na 190°C, péct 15 minut.

Bešamel ochucený:
Do kastrolu přidat mouku, krátce opražit, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, pak zbytkem vývaru.
Přidat petržel, mrkev, pepř, česnek, cibuli, celý pepř, vařit 45 minut.

Sýrová omáčka s houbami
½ l bešamelu
2 trojúhelníčky taveného sýra
200 g nivy, nastrouhat
200 g hlaviček žampiónů, oloupat (nebo jiných tvrdých hub), nakrájet na silnější plátky, pokud jsou, tak přidat kousky lišek
1/ lžičky tymiánu
2 lžíce másla

Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat houby, osmažit, opepřit, osolit.
Do bešamelu vmíchat sýry, houby, tymián, zahřívat, nevařit.
Vmíchat scezený výpek z pekáče, 1 lžíci másla.
Příloha: opékané brambory.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme