1 kg hladké mouky
1 lžička kvasnic
½ lžičky cukru
1 lžíce kmínu
6 dcl vody, nebo 4 dcl piva a 2 dcl vody
1 lžíce octa
1 lžíce soli
Udělat kvásek
Do misky dát 5 lžic mouky, cukr, kvasnice, promíchat, zalít trochou vlažné vody, promíchat, trochu posypat moukou, nechat 20 minut na teplém místě kynout.
Do mísy dát mouku, kmín, kvásek, promíchat, přidat zbylou vodu, promíchat.
Dát na vál posypaný moukou, vypracovat vláčné těsto, upravit do bochníku, dát do mísy, posypat moukou, zakrýt utěrkou, dát na teplé místo na 40 – 60 minut kynout.
Plech pokrýt papírem na pečení, na papír položit bochník, bochník potřít vodou.
Plech vložit do trouby rozehřáté na 260°C, péct 15 minut.
Snížit teplotu na 180°C, péct 50 minut, nebo až má bochník světle tmavou kůrku.