1 kg květáku
250 g vařeného uzeného masa, nakrájet na proužky
30 g hladké mouky
3 vejce
30 g másla
1 lžíce másla na vymazání zapékací mísy
4 dcl mléka
80 ml smetany ke šlehání
4 lžíce strouhanky
180 g ementálu, nastrouhat
¼ lžičky muškátového květu
3 lžíce strouhanky na vysypání zapékací mísy
pepř
sůl
Květák rozdělit na větší růžičky, vložit vroucí solené vody, vařit 15 minut, slít.
Dále květák rozdělit na menší růžičky.
Udělat jíšku: mouku dát do kastrolu, krátce opražit, přidat máslo, muškátový květ, míchat 1 minutu, zředit mlékem, vařit 10 minut, míchat, přidat smetanu, přidat pepř, sůl, provařit, nechat vychladnout.
Do zředěné jíšky vmíchat žloutky, uzené maso, květák, 4 lžíce strouhanky a sníh, promíchat.
Zapékací mísu, nebo pekáč vymazat máslem, vysypat strouhankou.
Dát do trouby rozehřáté na 160°C, péct 25 minut.
Prezentace: porce nákypu sypat sýrem.