1 kuře s drůbky
4 dcl drůbežího vývaru
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 menší cibule
1 petržel, nakrájet na větší kostičky
kousek celeru, nakrájet na větší kostičky
½ květáku, vykrojit košťál, rozebrat na růžičky
3 lžíce sterilovaného hrášku
1 žloutek
150 g smetany ke šlehání
200 g hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
¼ lžičky muškátového květu
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
5 zrnek celého pepře
bílý pepř
sůl
Do kastrolu dát 1,5 l osolené vody, přivést k varu, vložit kuře, drůbky kromě jater, sbírat pěnu.
Přidat celou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, vařit 40 minut, odstavit z plotny, nechat ve vývaru vychladnout. Vývar scedit, kuře vykostit.
Maso z kuřete, srdce, žaludek nakrájet na větší kostičky.
V kastrole krátce opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zamíchat, zředit vývarem, vařit 40 minut, případně ředit dalším vývarem.
Na pánev dát 1 lžíci másla, 2 minuty smažit krájenou mrkev, petržel, celer, přendat do kastrolu s vařící vodou, přidat růžičky květáku, vařit odkryté, až zelenina změkne.
V kastrole rozpustit 1 lžíci másla, osmažit játra, vyndat, nakrájet na kostičky.
Do provařené zředěné jíšky přidat nakrájené maso, drůbky, vařenou zeleninu, hrášek provařit, odstavit z plotny.
Ve smetaně rozmíchat vajíčko, vmíchat k ragú, nevařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: houskové knedlíčky, rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr
Houskové knedlíčky
½ veky, nakrájet na kostičky
3 lžíce mléka
1 vejce
¼ lžičky muškátového květu
2 lžičky másla, nechat změknout
2 lžíce strouhanky
pepř
sůl
Kostičky veky dát do mísy, přelít mlékem, nechat vsáknout.
Máslo prošlehat s vajíčkem, přidat do mísy, přidat strouhanku, muškátový květ, pepř, sůl.
Vypracovat těsto a z těsta malé knedlíčky.
Knedlíčky vkládat do vařící osolené vody.