• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BLINY S ČERVENÝM KAVIÁREM

Bliny
200 g hladké mouky
2 lžíce másla, rozpustit
125 g husté kysané smetany
červený kaviár
2 žloutky
2 bílky, vyšlehat pevný sníh
3 dcl vlažného mléka
15 g droždí
10 g cukru
olej

Připravit kvásek: do mísy nalít třetinu mléka, přidat rozdrobené droždí, cukr, 1 lžíci mouky, promíchat, mísu zakrýt utěrkou, dát na teplé místo, nechat 20 minut.
Do mísy přidat zbylou mouku, mléko, žloutky, vypracovat těsto, pak opatrně vmíchat sníh.
Znovu mísu zakrýt utěrkou a dát na teplé místo a nechat kynout 45 minut.
Lívanečník vymazat tukem a nalévat vykynuté těsto
Prezentace: lívaneček pokapat máslem, potřít kysanou smetanou, na smetanu položit kaviár.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Lité těsto
250 g hladké mouky
2 vejce
2,5 dcl mléka
2,5 dcl vody
špetka soli

Do misky nalít mléko, přidat vajíčka, sůl, rozšlehat metlou.
Přidat mouku, rozšlehat metlou, přidat vodu, tolik, aby těsto bylo vláčné a tekuté.
Nechat 15 minut stát.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme