1 krocan, 4,5 kg
0,6 l drůbežího vývaru
120 g másla
šťáva z 1 citrónu
kůra z 1 citrónu, drobně nastrouhat
½ citrónu
1 lžíce sušeného tymiánu
2 cibule, hrubě nakrájet
8 stroužků česneku, oloupat
pepř
sůl
Nejdříve je třeba vytáhnout šlachy z běhů krocana. Nejlépe fungují kombinačky. Šlachy je nutné vytáhnout, jinak by maso spodní části běhů (paličky) bylo po upečení tvrdé.
Předehřát troubu na 210°C.
V menším kastrolu rozehřát máslo,
V kastrolku rozehřát máslo, přidat lžičku tymiánu, kůru a šťávu z citrónu, promíchat, dát stranou.
Krocana uvnitř opepřit a osolit, do dutiny vložit ½ polovinu citrónu, nakrájené cibule, stroužky česneku.
Vně krocana potřít máslovou směsí, opepřit, osolit.
Krocana položit do přiměřeného pekáče hrudníkem dolů na podsunutá křídla, podlít vývarem.
Pekáč s krocanem dát do trouby předehřáté na 210°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu v troubě na 180°C, krocana zakrýt alobalem, péct dalších 2 hodiny 15 minut.
Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá).
Vyndat krocana z pekáče, položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 20 minut, pak porcovat.
Příloha: kaše.
Víno: Rulandské bílé, kabinet.