• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BRAMBOROVÉ NOKY JEDNODUCHÉ

1 kg brambor
300 g hladké mouky
3 vejce
sůl

Brambory uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat.
Brambory prolisovat.
Z prolisovaných brambor, mouky, vajec udělat těsto, ochutit solí. Je třeba, pracovat rychle, aby těsto nezřídlo.
Z těsta vyválet válce o průměru cca 2,5 cm, z nich krájet 5 cm dlouhé noky. V každém noku udělat vidličkou vroubkování.
Noky vkládat do většího množství vařící osolené vody, uvolnit ode dna.
Když noky vyplavou, vařit ještě 1 minutu.

Vytisknout

CIBULOVÉ KROUŽKY

cibule nakrájet na kroužky vysoké 1,5 cm
hladká mouka na obalení kroužků
pepř
sůl
stolní olej na smažení

Cibulové kroužky obalit v hladké mouce, namočit do těsta, dát do rozpáleného oleje, smažit celkem 2 minuty.

Těsto na obalení
2 vejce
260 g hladké mouky
½ prášku do pečiva
sodová voda, tolik, aby vzniklo řidší těsto
špetka soli

Všechny suroviny dát do mísy, prošlehat.

Vytisknout

PLZEŇSKÉ HOUSKY

½ kg hladké mouky
40 g droždí
5 lžic oleje
1 žloutek
1 bílek, mírně našlehat
¼ l mléka
1 lžička cukru
1 lžička soli
mák na posypání

Do mísy dát mouku, udělat důlek, do důlku vložit rozdrobené droždí, cukr, trochu mírně ohřátého mléka, mírně promíchat, zakrýt utěrkou, dát na teplého, nechat vykynout kvásek.
Po vykynutí kvásku přidat zbylé mléko, olej, žloutek, cukr, sůl, vypracovat tuhé těsto.
Vyválet 3 pruhy, oddělovat části na výrobu housek.
Na plech položit papír na pečení, na papír poskládat hotové housky.
Housky posypat kmínem, potřít bílkem.
Rozehřát troubu na 220°C, vložit plech s houskami, péct 10 minut, teplotu snížit na 160°C a housky dopéct.

Vytisknout

OBALOVANÉ SÝROVÉ PLACKY

250 g nivy, drobně nastrouhat
250 g plnotučného tvarohu (ne z vaničky)
3 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl
stolní oleje na smažení

Všechny suroviny dát mísy, zpracovat těsto, dochutit pepřem, solí.
Udělat menší placky, namočit do těsta, osmažit na oleji.

Těsto na obalení
1 vejce
1 lžíce mléka
hladká mouka, tolik, aby vzniklo řidší těsto

Vytisknout

PŘÍLOHA Z OPEČENÝCH BRAMBOR A TVAROHU SE ZELENOU PETRŽELÍ

900 g brambor, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
1 cuketa, nakrájet na kostičky 1 cm
50 g anglické slaniny, drobně nakrájet
6 hlaviček středních žampiónů, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
200 g měkkého tvarohu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
1 lžíce sádla
pepř
sůl

Na velké pánvi rozehřát sádlo, přidat brambory, opepřit, osolit, 2 minuty smažit, míchat, podle potřeby přidat sádlo.
Přidat cuketu, anglickou slaninu, žampióny, smažit 4 minuty, nebo až jsou brambory měkké, míchat, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: jednotlivé porce sypat zelenou petrželí.

Doporučujeme