1 kg hladké mouky, prosát
100 g cukru
1,25 l vlažného mléka
5 vajec
70 g čerstvého droždí
citrónová kůra z 1 citrónu, nastrouhat
¼ lžičky muškátového květu
1 sáček vanilkového cukru
sůl
Droždí rozetřít s trochou cukru, zalít mlékem, přisypat mouku, vypracovat hladké těsto.
Přidat vejce, zbytek cukru, muškátový květ, citrónovou kůru, vanilku, špetku soli, dát do tepla vykynout.
Do slazené šlehačky zašlehat lučinu.
Omáčka: Do kastrolu dát 1/3 borůvek, přidat cukr, zalít vodou, aby voda dosahovala po horní vrstvu borůvek, rozvařit, vmíchat maizenu, provařit, přidat zbylé borůvky, promíchat.
Z vykynutého těsta udělat lívance, vkládat do rozpáleného tuku, ale smažit pomalu.
Hotové lívance posypat skořicí s cukrem, potřít šlehačkou s lučinou, přelít borůvkovou omáčkou, posypat tvarohem, ozdobit čerstvým ovocem, lístky máty.
Náplň:
½ malého balení lučiny
1 kelímek smetany ke šlehání
1 lžička cukru
1 balíček vanilkového cukru
V misce našlehat lučinu s 1 lžící smetany.
Zbylou smetanu ušlehat s 1 lžičkou cukru na pevnou šlehačku, přidat k lučině, promíchat.
Omáčka:
borůvky
cukr
1 lžička kukuřičného škrobu (gustin), ne bramborový škrob, je kyselý
Uvedené suroviny promíchat.
Prezentace: lívance posypat mletou skořicí s cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem, přidat čerstvé ovoce, lístky máty.