1 kachna (2,5 kg)
horký drůbeží vývar
šťáva ze 2 pomerančů
3 jablka, oloupat, nakrájet na čtvrtky, odkrojit jádřince
2 lžičky kmínu
2 lžíce medu
sůl
Kachnu položit na pekáč, polít pomerančovou šťávou, osolit a posypat kmínem vně a uvnitř.
Kachnu naplnit jablky, mírně podlít horkým vývarem, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 180°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř.
Do výpeku přidat med, promíchat.
Snížit teplotu na 160°C, kachnu vrátit do pekáče, odkrytou kachnu dopékat 30 minut, často přelévat výpekem s medem.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.