• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

OMÁČKA NA GRILOVANÁ MASA

3 dcl rozmixovaných rajčat z konzervy i se šťávou
1 cibule, drobně nakrájet
5 lžic nerafinovaného cukru
2 lžíce stolního oleje (ne olivový olej)
1 dcl kečupu z rajčat (ne z jablek)
2 dcl hovězího vývaru
šťáva z 1 citrónu
1 lžíce octa
1 lžíce worcesterské omáčky
2 lístky šalvěje
1 lžička sušeného tymiánu
1 sušená chilli paprička
½ lžičky mletého pepře
sůl

V kastrolu rozhřát olej, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat.
Přidat cukr, nechat zkaramelizovat.
Přidat rajčata, promíchat, přidat vývar, citrónovou šťávu, ocet, šalvěj, tymián, worcesterskou omáčku, pepř, sůl, promíchat.
Vařit nezakryté 15 minut, občas zamíchat.
Dochutit solí.

Vytisknout

OMÁČKA KE GRILOVANÉMU MASU

1 cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, rozmačkat
1 čerstvá chilli paprička, drobně nakrájet
3 lžíce stolního oleje (ne olivový olej)
1 lžička cukru
1 lžíce tmavé sójové omáčky
3 dcl rozmixovaných konzervovaných rajčat
1 lžíce kečupu z rajčat (ne z obarvených jablek)
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát olej, přidat cibuli, smažit 3 minuty.
Přidat chilli papričku, česnek, cukr, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat rozmixovaná rajčata, kečup, spojovou omáčku, promíchat, vařit 2 minuty, míchat.
Dochutit pepřem, solí.
Prezentace: lze podávat teplé i studené.

Vytisknout

RAJČATOVÁ OMÁČKA K VAŘENÉMU HOVĚZÍMU MASU

400 g rajčat z konzervy
2 lžíce rajčatového protlaku (z rajčat, ne z obarvených jablek)
1 l hovězího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakrájet
130 g špeku, drobně nakrájet
130 g hladké mouky
30 g másla
5 zrnek celého pepře
2 bobkové listy
2 zrnka nového koření
0,5 dcl citrónové šťávy
150 g cukru
1 lžička soli
pepř

V kastrolu rozškvařit špek, přidat kořenovou zeleninu, cibuli, osmažit.
Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, protlak, celý pepř, bobkový list, nové koření, citrónovou šťávu, cukr, sůl, promíchat.
Přidat vývar, dusit 2 hodiny, rozmixovat, odstavit z plotny, vmíchat studené máslo, dochutit pepřem a solí.
Příloha: bílé pečivo; vařená rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

BRUSINKOVÁ OMÁČKA

300 g sterilovaných brusinek, nebo brusinkové marmelády
1 dcl červeného vína
3 lžíce sójové omáčky
1 pomeranč
sůl
pepř

Brusinky, suché červené víno, sójovou omáčku, pomerančovou kůru i šťávu, špetku soli a pepře.
Rozmixovat na hladkou omáčku.

Vytisknout

JEDNODUCHÁ OMÁČKA K RYBÁM

3 díly olivového oleje
1 díl citrónové šťávy
6 cherry rajčat, rozdělit na čtvrtky (toto množství rajčat odpovídá odměření oleje a šťávy na polévkové lžíce)
1 lžíce drobně krájené bazalky
pepř
sůl

Na rozehřátou pánev 3 díly oleje, 1 díl citrónové šťávy, přidat nakrájená rajčata, promíchat.
Přidat bazalku, ochutit pepřem, solí, promíchat.
Odstavit z plotny, když rajčata pustí šťávu.

Doporučujeme