• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRŮTÍ ROLÁDA SE ŠPENÁTEM

800 g krůtích prsou, vcelku
0,6 l drůbežího vývaru
120 g listů špenátu
1 cibule, drobně nakrájet
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
3 lžíce drobně krájené zelené petržele
150 g anglické slaniny, nakrájet na proužky
200 g žampionů, nakrájet na plátky
300 g vařeného uzeného masa nebo šunky
¼ lžičky muškátového květu
3 vejce
2 lžíce másla
pepř
sůl
alobal

do vývaru na podlití rolády
mrkev, drobně nakrájet
petržel, drobně nakrájet
cibuli, drobně nakrájet
5 zrnek celého pepře

V pánvi rozehřát 1 lžíci másla, přidat cibuli, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat anglickou slaninu, žampióny, smažit 2 minuty, míchat, přidat uzené maso, česnek, míchat, přidat muškátový květ.
Když česnek zavoní, přidat rozšlehaná vejce, nechat ztuhnout, vmíchat zelenou petržel, dochutit pepřem solí.
Maso proříznout a rozevřít, vložit mezi dvě fólie a maso rozklepat. Rozklepané maso opepřit, osolit.
Listy špenátu spařit, rozložit na maso, na špenát rozprostřít směs s vejci, maso lehce srolovat, převázat nití.
Alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí, roládu do alobalu zabalit.
Alobal s masem vložit do pekáče, podlít vývarem, přidat mrkev, petržel, cibuli, celý pepř, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 40 minut.
Maso vybalit z alobalu, potřít zbylým máslem a dát péct ještě 10 minut.
Maso vyjmout, nechat 10 minut ležet.
Šťávu slít do menšího hrnce, vyndat celý pepř, rozmixovat, případně dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, šťouchané brambory, pečené brambory.
Víno: Sauvignon.

Doporučujeme