drůbky ze slepice nebo kuřete (krk, konce křidélek, srdce, žaludek, játra)
2,5 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
kousek celere, hrubě nakrájet
10 cm pórku
1 cibule, hrubě nakrájet
5 zrnek pepře
2 lžíce sterilovaného hrášku
menší hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl
Do hrnce dát vodu, osolit, přidat drůbky, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat pepř, pomalu vařit 15 minut.
Přidat mrkev, petržel, celer, cibuli, pomalu vařit 25 minut.
Polévku scedit do dalšího hrnce.
Vařené drůbky nakrájet (křídla bez kůže), přidat do scezené polévky
Do polévky přidat hrášek, hotové knedlíčky, provařit, dochutit pepřem, solí.
Knedlíčky
2 x drůbeží játra
1,5 houska, nakrájet na malé kostičky
1 lžíce strouhanky
50 g másla
8 lžic mléka
3 vejce
1 lžička majoránky
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
pepř
sůl
Játra utřít se solí a částí strouhanky, dát do mísy.
Přidat housku, máslo, dobře promíchat, přidat mléko, majoránku, muškátový oříšek, pepř, promíchat.
Nechat stát, než je hotová polévka. Pak hmotu podle potřeby zředit mlékem, nebo zahustit strouhankou. Připravit malé knedlíčky.
V kastrolu přivést k varu osolenou vodu, vkládat do ní knedlíčky, vařit cca 8 minut.