POLÉVKA ZE SLEPICE
1 mladá slepice
3 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku
1 mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky
1/8 celere, nakrájet na nudličky
½ květáku, rozebrat na růžičky
60 g sterilovaného hrášku
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
6 zrnek celého pepře
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl
Do hrnce vložit slepici, zalít studenou vodou, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat celý pepř, hrubě krájenou zeleninu, česnek. Vařit, až slepice změkne. (V běžném hrnci cca 1,5 hodiny, v tlakovém hrnci 35 minut.)
Zatímco se slepice vaří připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu. Zředit ½ litrem studené vody, osolit, pomalu vařit 30 minut, podle potřeby ředit.
Když je slepice měkká, scedit vývar do hrnce s jíškou, vařit 10 minut, přidat drobně krájenou zeleninu, květák, vařit 5 minut nezakryté, přikrýt hrnec a vařit, až zelenina změkne, přidat na kostičky nakrájené maso ze slepice, sterilovaný hrášek.
Ochutit pepřem a solí.
Prezentace: porce polévky sypat zelenou petrželí.