• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

POLÉVKA ZE SLEPICE

POLÉVKA ZE SLEPICE
1 mladá slepice
3 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku
1 mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky
1/8 celere, nakrájet na nudličky
½ květáku, rozebrat na růžičky
60 g sterilovaného hrášku
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
6 zrnek celého pepře
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Do hrnce vložit slepici, zalít studenou vodou, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat celý pepř, hrubě krájenou zeleninu, česnek. Vařit, až slepice změkne. (V běžném hrnci cca 1,5 hodiny, v tlakovém hrnci 35 minut.)
Zatímco se slepice vaří připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu. Zředit ½ litrem studené vody, osolit, pomalu vařit 30 minut, podle potřeby ředit.
Když je slepice měkká, scedit vývar do hrnce s jíškou, vařit 10 minut, přidat drobně krájenou zeleninu, květák, vařit 5 minut nezakryté, přikrýt hrnec a vařit, až zelenina změkne, přidat na kostičky nakrájené maso ze slepice, sterilovaný hrášek.
Ochutit pepřem a solí.
Prezentace: porce polévky sypat zelenou petrželí.

Doporučujeme