• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

POŘÁDNÁ CIBULOVÁ POLÉVKA RAKOVNICKÉHO GURMÁNA

2,5 l hovězího vývaru
1,5 kg cibule, nakrájet na proužky silné 0,5 cm
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
2 listy bobkového listu
2 lžičky tymiánu
25 g hladké mouky
2 litry hovězího vývaru
2 dcl bílého vína (Pálava, Müller Thurgau)
2 lžíce koňaku (lze vynechat)
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
200 g sýru (parmezán, gruyere)
pepř
sůl

Rozpustit máslo s olivovým olejem ve velkém hrnci, přidat cukr, zkaramelizovat, přidat cibuli, česnek, sůl, pepř, bobkový list, tymián, Dusit 30 minut míchat při mírné teplotě každých 5 minut. Cibule nesmí zhnědnout, proto podle potřeby podlévat vývarem, ale nebude třeba.
Vařit bez pokličky dalších 20 minut a míchat, až cibule zkaramelizuje.
Vmíchat mouku a provařit 3 minuty.
Vmíchat vino, zredukovat přidat vývar a provařit 30 minut, dochutit pepřem a solí.
Osmažit plátky veky, posypat sýrem, dát zapéct.
Prezentace: polévku nalít do talíře, zapečenou veku podávat na zvláštním talířku.

Doporučujeme