2,5 l hovězího vývaru
1,5 kg cibule, nakrájet na proužky silné 0,5 cm
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
2 listy bobkového listu
2 lžičky tymiánu
25 g hladké mouky
2 litry hovězího vývaru
2 dcl bílého vína (Pálava, Müller Thurgau)
2 lžíce koňaku (lze vynechat)
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
200 g sýru (parmezán, gruyere)
pepř
sůl
Rozpustit máslo s olivovým olejem ve velkém hrnci, přidat cukr, zkaramelizovat, přidat cibuli, česnek, sůl, pepř, bobkový list, tymián, Dusit 30 minut míchat při mírné teplotě každých 5 minut. Cibule nesmí zhnědnout, proto podle potřeby podlévat vývarem, ale nebude třeba.
Vařit bez pokličky dalších 20 minut a míchat, až cibule zkaramelizuje.
Vmíchat mouku a provařit 3 minuty.
Vmíchat vino, zredukovat přidat vývar a provařit 30 minut, dochutit pepřem a solí.
Osmažit plátky veky, posypat sýrem, dát zapéct.
Prezentace: polévku nalít do talíře, zapečenou veku podávat na zvláštním talířku.