2,5 l vody
1 kuře
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule,
½ celerového stonku (nemusí být), hrubě nakrájet
½ mrkve, nakrájet julien
1 petržel, nakrájet julien
1/8 celeru, nakrájet julien
5 zrnek černého pepře
1 vejce
1 lžíce másla
1 hrst jemných nudlí do polévky
3 lžíce sterilizovaného hrášku
libeček
pepř
sůl
Do hrnce se studenou vodou vložit kuře, musí být celé ponořené, přidat hrubě krájenou zeleninu, uvést k varu, sbírat pěnu.
Přidat bobkový list, pepř, libeček, vařit 35 minut.
Sundat hrnec z ohně, nechat stát 1 hodinu a 15 minut.
Vyndat kuře, maso oddělit od kostí (jde velmi snadno).
Scedit vývar, nechat vychladnout, vyčistit bílkem.
V kastrolku rozpustit máslo, osmažit zeleninu julien, přidat vodu, vařit, až je zelenina téměř měkká.
Zeleninu scedit přidat do vyčištěného vývaru. (Nikdy ne vývar ze zeleniny, přehlušil by chuť drůbežího vývaru.)
V menším hrnci přivést k varu vodu, uvařit nudle, scedit, nudle přidat k zelenině do vyčištěného vývaru.
Do vyčištěného vývaru přidat hrášek, nakrájené maso podle potřeby, zeleninu julien, provařit, dochutit pepřem a solí.