500 g polohrubé mouky
50 g cukru
50 g másla
20 g droždí
1 žloutek
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
120 g tvrdého tvarohu, drobně nastrouhat
povidla (švestková, meruňková, borůvková, hrušková)
2 kelímky kysané smetany
špetka soli
olej na smažení
Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Mouku prosít do mísy, přidat cukr, sůl, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce.
Měchačkou vypracovat vláčné těsto (ne příliš tuhé). Mísu překrýt utěrkou, dát na teplé místo na 30 minut kynout.
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, vyválet plát vysoký 2,5 cm, hrnkem vykrajovat vdolky.
Vdolky nechat ještě 15 kynout, v polovině obrátit.
Smažit ve větším množství tuku, v průběhu pečení obrátit.
Prezentace: vdolky potřít povidly, posypat strouhaným tvarohem, přidat lžíci kysané smetany.