1,5 hovězích žeber
Odstranit blánu ze zadní strany žeber.
Žebra potřít směsí, vložit do igelitového sáčku, dát do ledničky na 12 hodin.
Žebra vyndat z lednice 2 hodiny před grilováním.
Gril maximálně rozehřát (v krytém grilu by měla být teplota 250°C), ale grilovat nepřímo.
U otevřeného grilu položit na mřížku podložku na grilování na ní položit žebra a zakrýt alobalem, žebra a neustále dbát na to, aby teplota grilu byla uvedených 250°C.
Celková doba grilování je cca 2 hodiny, žebra po hodině obrátit.
15 minut před dokončením grilování žebra potřít omáčkou, omáčkou potřít ještě jednou při dokončení.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal; Zweigeltrebe; Moravia.
Směs na potření žeber
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce mletého pepře
1 lžíce drceného česneku
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička mletého chilli
1 lžička cuminu
Všechny položky dát do mísy, promíchat na pastu.
Omáčka na žebra
2 dcl rozmixovaných konzervovaných rajčat
0,5 dcl octu
1 dcl jablečné šťávy
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
2 lžíce nerafinovaného cukru
3 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky drceného česneku
1 lžička mletého pepře
2 drobně nastrouhané cibule
1 oloupané jablko, drobně nastrouhat
5 dkg anglické slaniny, drobně nakrájet
1 zelená paprika, drobně nastrouhat
sůl
Všechny suroviny dát do kastrolu, promíchat, vařit nezakryté 10 minut, míchat.
Dochutit solí.