• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JEHNĚČÍ S ROZINKAMI

1,5 kg jehněčí kýty bez kosti, nakrájet na kostky 3 cm
0,6 l drůbežího vývaru
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 cibule, nakrájet na proužky
5 stroužků česneku, nakrájet na plátky
1 lžička mletého zázvoru
2 bobkové listy
½ lžičky drceného koriandru
1 lžička harissy (pokud není, tak ½ lžičky mletého chilli)
2 lžíce rozinek
3 cm celé skořice
½ lžičky mletého kmínu
1 lžička mleté papriky
3 lžíce drobně krájené petržele
rostlinný oleje na smažení (ne olivový)
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozehřát 2 lžíce oleje, přidat maso, krátce prudce osmažit ze všech stran, dát stranou na talíř.
Do kastrolu přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, přidat maso i se šťávou, kterou pustilo, kmín, promíchat.
Přidat rajčata, bobkový list, zázvor, koriandr, na mírném ohni míchat, až se vydusí šťáva z rajčat.
Přidat vývar, aby maso bylo ze 2/3 ponořené, přidat mletou papriku, skořici, harissu, promíchat, dusit, až je maso měkké, podle potřeby přidávat horký vývar.
V poslední čtvrtině dušení přidat rozinky.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže s piniovými oříšky nebo mandlovými lupínky.
Prezentace: dušené maso i rýže jsou prezentovány na stůl v samostatných mísách.
Víno: Svatovařinecké.

Doporučujeme