1,5 kg jehněčí kýty bez kosti, nakrájet na kostky 3 cm
0,6 l drůbežího vývaru
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 cibule, nakrájet na proužky
5 stroužků česneku, nakrájet na plátky
1 lžička mletého zázvoru
2 bobkové listy
½ lžičky drceného koriandru
1 lžička harissy (pokud není, tak ½ lžičky mletého chilli)
2 lžíce rozinek
3 cm celé skořice
½ lžičky mletého kmínu
1 lžička mleté papriky
3 lžíce drobně krájené petržele
rostlinný oleje na smažení (ne olivový)
pepř
sůl
Maso opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozehřát 2 lžíce oleje, přidat maso, krátce prudce osmažit ze všech stran, dát stranou na talíř.
Do kastrolu přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, přidat maso i se šťávou, kterou pustilo, kmín, promíchat.
Přidat rajčata, bobkový list, zázvor, koriandr, na mírném ohni míchat, až se vydusí šťáva z rajčat.
Přidat vývar, aby maso bylo ze 2/3 ponořené, přidat mletou papriku, skořici, harissu, promíchat, dusit, až je maso měkké, podle potřeby přidávat horký vývar.
V poslední čtvrtině dušení přidat rozinky.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže s piniovými oříšky nebo mandlovými lupínky.
Prezentace: dušené maso i rýže jsou prezentovány na stůl v samostatných mísách.
Víno: Svatovařinecké.