• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ŽIVÁŇSKÁ

4 plátky vepřové krkovice, vysoké 2,5 cm
2 kvalitní klobásy, podélně rozpůlit a přepůlit
16 plátků anglické slaniny
4 cibule, nakrájet na kolečka
2 zelené papriky
4 brambory, oškrábat, nakrájet na plátky
4 lžičky kmínu
2 lžičky tymiánu
2 lžíce másla
pepř
sůl
alobal

Postup při jedné porci.
Odtrhnout 2 x 40 cm alobalu, listy alobalu položit na sebe.
Alobal potřít změklým máslem, posypat pepřem, solí.
Na alobal položit 1 nakrájenou bramboru, osolit, posypat ½ lžičky tymiánu.
Na plátky brambor položit 2 plátky anglické slaniny.
Na anglickou slaninu rozložit 1 nakrájenou cibuli.
Krkovici z obou stran opepřit, osolit, položit na cibuli, posypat ½ lžičky kmínu.
Na maso položit 2 plátky anglické slaniny, 2 kousky klobásy, ½ zelené papriky.
Alobal uzavřít.
Připravené balíčky živáňské položit na plech, dát do trouby rozehřáté na 220°C, péct 15 minut.
Snížit teplotu na 160°C, péct další 1 hodinu a 15 minut.
Příloha: tymiánové brambory, hořčice, sladkokyselá okurka.

Doporučujeme