Štika, candát, tloušť
1 kapr, rozdělit na porce
200 g žampiónů, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
rybí nebo zeleninový vývar
1 kelímek smetany na šlehání
kmín
pepř
sůl
Porce ryby osolit, opepřit, posypat kmínem.
Ve větším kastrolu rozpustit máslo, porce ryby rychle osmažit, vyjmout, dát na talíř.
Do kastrolu přidat mouku, promíchat cca 1 minutu, zředit vývarem, mírně osolit, vařit 10 minut, míchat, případně ředit vývarem.
Přidat žampióny, vrátit porce ryby dusit, až je ryba měkká, cca 12 minut.
Kastrol sejmout z plotny, porce ryby vyjmout, vmíchat smetanu, vrátit porce ryby, dát na plotnu prohřát.
Příloha: rýže
Víno: Veltlínské červené rané, pozdní sběr.