1 kapr, rozdělit na porce
2 cibule, nakrájet na kolečka
1 mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky
1/8 celeru, nakrájet na nudličky
2 lžíce sádla
rybí várka
2 dcl bílého vína
2 zrnka nového koření
5 zrnek pepře
2 bobkové listy
křen, drobně nastrouhat
pepř
sůl
Porce kapra opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozpustit sádlo, porce ryby prudce osmažit, rybu vyjmout, položit na talíř.
Do kastrolu přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat, přidat cibuli, nové koření, celý pepř, bobkový list, sůl, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat 0,5 l rybí várky, přivést k varu, vložit porce ryby, vařit pomalým varem, až je maso měkké, cca 12 minut. (maso jde dobře od kosti, zkusit párátkem).
Příloha: bílé pečivo, vařené brambory, pečené brambory.
Prezentace: porce kapra naskládat na mísu, přelít rozehřátým máslem, posypat křenem.
Víno: Veltlínské červené rané, jakostní nebo kabinet.
Rybí várka
0,75 l vody
1 hlava kapra
rybí ořez
1 lžíce octa
1 menší mrkev, nakrájet na kolečka
1 menší petržel, nakrájet na kolečka
1 kousek celeru, nakrájet na plátky
½ cibule
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
pepř
sůl
Do hrnce nalít vodu, přidat ocet, rybí ořez, hlavu kapra bez žáber a očí, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, nové koření, bobkový list, vařit nízkým varem 30 minut.
Scedit.