- 1 kachna, cca 2,5 kg
- šafrán
- ½ hrnku vody
- 2 stroužky česneku, rozmačkat
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 3 dcl hovězího vývaru
- 1 lžíce drobně krájeného koriandru, nebo zelené petržele
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička cuminu
- ¼ lžičky turmeriku
- špetka muškátového oříšku
- 2 cibule, drobně nakrájet
- 2 lžíce medu
- 10 mandlí
- kerblík
- 5 sušených švestek, drobně nakrájet
- růžová voda
- sůl
1. Kachnu vykostit a odstranit kůži, maso potřít polovinou česneku, zalít studenou vodou, přidat citrónovou šťávu a dát do ledničky na 24 hodin.
2. Dát šafrán do horké vody a dát stranou – růžová voda.
3. Vyndat maso, osušit a dát zvlášť prsa a nohy.
4. Rozpálit olivový olej a máslo, osmažit nohy (asi 10 minut) a dát stranou.
5. Z pánve vylít tuk, nechat jen 2 lžíce, přilít vývar a redukovat asi 3 minuty.
6. Vmíchat koření a vařit další 3 minuty.
7. Vmíchat cibuli a zbylý česnek a vařit 10 minut a přelít do pekáče.
8. Přidat nohy, přidat vývar, pokud bude potřeba a péct v troubě při 180°C cca 20 minut.
9. Vyndat nohy z pekáče a dát stranou, všechnu vypečenou šťávu přelít do kastrolu.
10. Do kastrolu přidat med, šafrán, růžovou vodu a redukovat, dát stranou.
11. Na pánvi osmažit prsa (lze péct i s nohama od začátku), před podávání nakrájet na tenké plátky.
Prezentace: Plátky masa přelít šťávou, posypat mírně praženými mandlemi, sušenými švestkami.
Příloha: Bílý chleba, nebo rýže.
Víno: Svatovavřinecké; Frankovka, pozdní sběr; Merlot.