500 g hladké mouky
90 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g másla
30 g droždí
2 žloutky
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
1 bílek na potření kraje koláče
špetka soli
tuk na potření plechu
Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Mouku prosít do mísy, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce.
Měchačkou vypracovat řidší těsto.
Těsto rozdělit na polovinu a na tukem vymazaném plechu udělat dva koláče s vyššími okraji.
Od středu koláčů dávat v kruzích náplně.
Okraje koláčů potřít bílkem.
Plech vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct cca 30 minut, sledovat barvu okraje koláčů.
Náplně:
Tvarohová
200 g měkkého tvarohu
40 g cukru
20 g hrozinek
1 balíček vanilkového cukru
25 g másla
1 žloutky
1 bílek, udělat tuhý sníh
2 lžíce mléka
Máslo utřít se žloutkem, přidat cukr, tvaroh, mléko, hrozinky, promíchat, vmíchat sníh.
Maková
100 g máku, umlít
40 g cukru
1 dcl mléka
10 g másla
špetka skořice
strouhaná kůra z ¼ citrónu
Do kastrolu dát mletý mák, přidat mléko, cukr, máslo, citrónovou kůru, skořici, dusit do zhoustnutí, stále míchat.
Povidlová
100 g povidel
2 lžičky rumu
¼ lžičky skořice
½ sáčku vanilkového cukru
trochu vody
strouhaná kůra z ¼ citrónu
Do kastrolu dát všechny suroviny a krátce rozvařit.