• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pondělí 17 čen 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

HENRI VEJCE

francouzský salát dle receptu dole
majonézový přeliv dle receptu dole
10 vajec, uvařit natvrdo, oloupat
10 plátků dušené šunky, nakrájet na proužky
10 sterilovaných okurek, nakrájet do vějířků
3 sterilované kapií
10 ks olejovek
10 růžiček petrželové natě

Prezentace: na talíře dát porci francouzského salátu, do středu udělat lžící prohlubeň, tam vložit natvrdo vařené vejce, vejce přelít jednou lžící majonézového přelivu, přes přeliv položit proužek kapie a jednu sardinku, na vejce položit růžičku zelené petržele, vedle salátu položit jednu okurku nakrájenou do vějířku. 
Víno: sekt; Rulandské šedé, kabinet.
Příloha: bílé pečivo.

Francouzský salát
1 kg brambory, uvařit, nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na malé kostičky
2 lžíce majonézy, nebo podle chuti
2 lžíce bílého jogurtu, nebo podle chuti
2 mrkve, uvařit, nakrájet na malé kostičky
kousek celeru (jako větší mrkev), uvařit, nakrájet na malé kostičky
1 menší konzerva sterilovaného hrášku
4 kyselé okurky, nakrájet na malé kostičky
3 jablka, oloupat, nakrájet na malé kostičky, připravit jako poslední a hned vmíchat, aby jablka nezhnědla
1 lžíce worcestrové omáčky
1 necelá kávová lžička cukru
1 lžíce citrónové šťávy
bílý pepř
sůl

Všechny suroviny vložit do mísy, opatrně promíchat, dochutit pepřem, solí, vychladit.

Majonézový přeliv
8 lžic majonézy
2 lžíce mléka
1 lžička octa
1 lžíce studeného aspiku

Všechny suroviny dát do misky, prošlehat.
Poznámka: pro rychlou přípravu postačí majonéza, mléko, ocet.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme