1 lilek, rozpůlit, lžící vydlabat dužinu, řídkou vlákninu vyhodit, dužinu drobně nakrájet
1 paprika, drobně nakrájet
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
½ lžičky provensálského koření
½ lžičky bazalky
šťáva z půlky citrónu
kousek másla
1 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
Do kastrolu dát olej, přidat máslo, rozpustit.
Přidat papriku, cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat dužinu lilku, smažit 2 minuty, míchat, podle potřeby přidat olej.
Přidat česnek, když zavoní přidat rajčata, provensálské koření, bazalku.
Dusit 5 minut, míchat, přidat citrónovou šťávu, podle potřeby trochu zředit vodou, přidat pepř, sůl.
Naplnit půlky baklažánu, dát na 10 minut do trouby péct při 160°C.
Vyndat, posypat balkánským sýrem, přelít olivovým olejem.
Víno: Bzenecká lipka.