• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PALAČINKY S RYBÍ NÁPLNÍ

1 kg rybího filé nenapuštěného vodou
2 mrkve, nakrájet julien (jako sirky),
1 lžíce majonézy
2 lžíce bílého jogurtu
citrónová šťáva z ½ citrónu
¼ lžičky muškátového oříšku
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
kysaná smetana na ozdobu
pepř
sůl

Filé opepřit, osolit, uvařit v páře, nechat vychladnout, rozebrat na kousky.
Mrkev vložit vařící osolené vody, uvařit, nerozvařit, slít, nechat vychladnout.
Do mísy vložit vařenou mrkev, přidat citronovou šťávu, majonézu, jogurt, muškátový oříšek, 1½ lžíce petržele, pepř, sůl, promíchat.
Přidat kousky filé, opatrně promíchat.
Prezentace: na palačinku položit 2 lžíce ochuceného filé, zabalit jako balíček, na talíř položit švem dolů, na balíček dát ½ lžíce kysané smetany, posypat zelenou petrželí.

Palačinky
125 g hladké mouky
1 vejce + žloutek
špetka soli
mléko
olej

Připravit tenké palačinky.
Do misky nalít mléko, přidat vajíčko a žloutek, důkladně rozmíchat – důležité
Až pak (!) přisypat mouku, přidat cukr, špetku soli.
Rozpálit pánev, potřít tukem.
Těsto rozlít, když se po 2 minutách objeví puchýřky, obrátit a smažit ½ minuty.
Nechat vychladnout.

Doporučujeme