• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RYBÍ MASO S TYČKAMI

  •  1 ryba

Náplň

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • ¼ lžičky zázvoru, nastrouhat
  • 6 žampionů, oloupat, drobně nakrájet
  • 1 lžíce červeného dezertního vína
  • 2 lžíce sójové omáčky

1. Rýžové těsto nebo jiné tenké těsto nakrájet na delší širší pruhy.
2. Potřít olejem vložit náplň a zabalit, aby vznikly tenké dlouhé tyčky.
3. Osmažit v rozpáleném oleji.
4. Rybí maso (tuňák, treska, mořská štika) osolit, opepřit, namočit v citrónové šťávě, koření 5 vůní a hladké mouce.
5. Osmažit a nakrájet na plátky tak, aby zůstaly pohromadě.
Prezentace: na talíř položit porci ryby, přes rybu položit tyčky, omáčky vložit do misek a ty položit na talíř k rybě.

Omáčka 1
hořčice, ocet, sójová omáčka, promíchat
Omáčka 2
1. Na pánvi rozehřát 1 lžíci rostlinného oleje, přidat 1 lžičku sezamového oleje, lžíci drobně krájeného česneku, ½ lžičky strouhaného zázvoru, osmažit.
2. přidat 1 dcl rybího vývaru, 2 lžíce sójové omáčky, šťávu z 1 citronu a 1 pomeranče, provařit.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ