• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KUŘE A VEPŘOVÉ VE SLADKÉ OMÁČCE

  • 1 kuře, nakrájet na větší kousky
  • 1 kg vepřových jater, nakrájet na plátky
  • 1 kg vepřového, nakrájet na plátky
  • 1 hrnek buráků
  • černé houby
  • 3 hrnky vývaru
  • 10 dkg zázvoru, hrubě nakrájet
  • 1 cibule, velmi drobně nakrájet
  • sádlo

Marináda na kuře

  • zázvor
  • ¼ hrnku dezertního vína
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Marináda na játra

  • ½ lžičky zázvoru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička dezertního vína

Marináda na vepřové

  • 1 lžička sójové omáčky
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky dezertního vína
  • 2 lžíce vývaru

Omáčka

  • 3 hrnky dezertního vína
  • 2 hrnky bílého vína
  • 4 hrnky vývaru
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

1. Připravit jednotlivé marinády a masa marinovat nejméně 30 minut.
2. Namočit houby.
3. Do rozpáleného woku dát sádlo, cibuli, pak přidat zázvor, kuřecí maso a buráky a smažit 3 minuty.
4. Přilít obě vína, přísady na omáčku a uvést do varu a přelít obsah woku do kastrolu a pomalu vařit 30 minut.
5. Osmažit vepřové.
6. Osmažit játra a s vepřovým přidat ke kuřecímu masu provařit.
Víno: Svatovavřineck.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ