• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ŠUNKOVÁ PĚNA S JABLKY V MEDU

  • 2 balíčky lučiny
  • 100 g másla, nechat povolit
  • 250 g šunky, drobně nakrájet
  • 100 g plátků šunky
  • 1 šlehačka, ušlehat
  • bílý pepř
  • sůl
  • potravinářská fólie

Jablka v medu

  • 100 g medu
  • 1 dcl bílého vína
  • ½ lžičky skořice
  • 2 větší jablka, oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na silnější plátky

1. Lučinu rozmíchat s máslem, šunkou, šlehačkou, přidat pepř, sůl.
2. Formu (trojúhelník, kozí hřbet) vyložit potravinářskou fólii, na fólii položit plátky šunky, naplnit směsí.
3. Směs ve formě sklepat, dát na hodinu do ledničky.

Jablka v medu
1. Do menšího kastrolu dát med, rozehřát, přidat, skořici, víno, promíchat, vložit plátky jablek, 3 minuty dusit.
2. Jablka nechat vychladnout v kastrolu s medem a vínem.
Prezentace: na talíř dát plátky pěny, přidat plátky jablek.
Příloha: opečené tousty, bageta.

LOSOSOVÝ MOUSSE předkrm

  • 2 hrnky vařeného lososa, drobně nakrájet
  • 1 lžička želatiny bez příchuti
  • ½ hrnek studené vody
  • 1/ hrnku majonézy
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 2 lžička kopru, drobně nakrájet
  • ¼ lžičky papriky
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 hrnek smetany
  • sůl

1. V míse rozpustit želatinu ve vodě, připravit podle návodu.
2. Smíchat majonézu, sůl, bílý pepř, worcester, kopr, papriku, citrónovou šťávu, dát vychladit na 30 minut do ledničky.
3. Rozmixovat lososa v mixeru, vmíchat smetanu, směs vmíchat do želatiny
4. Dát do forem, dát na 3 hodiny do ledničky.
Doplněk: krevety, plátky rajčat, salátová okurka.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: sekt, demi.

SMĚS KOŘENÍ DUKKAH

Směs je původem z Egypta.

½ hrnku loupaných mandlí
¼ hrnku koriandrových semen
3 lžíce sezamových semen
1 lžíce cuminu
1 lžička fenyklových semínek
1 lžička sušené máty
1 lžička pepře
1 lžička chilli
1 lžička soli

Chléb pita, nakrájet na proužky, nebo bageta, nakrájet na kostky.
Miska s olivovým olejem.
Prezentace: koření dukkah dát do misky, do košíku vložit chleba, chleba máčet do oleje a pak do koření.

RATATOUILLE S TEPLÝM KOZÍM SÝREM

Ratatouille
olivový olej na smažení zeleniny
máslo na smažení zeleniny
2 cibule, nakrájet na osminky
1 baklažán, nakrájet na kostičky 3 cm
2 menší cukety, nakrájet na kostičky 2 cm
5 rajčat, nakrájet na osminky
3 papriky, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
½ lžičky cukru
1 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
2 snítky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit kousek másla, 1 lžíci olivového oleje, přidat česnek, když zavoní, odstavit kastrol z plotny.
Každou zeleninu smažit zvlášť, pouze cibuli a rajčata společně.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat lilek, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cuketu, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat papriky, provensálské koření, osmažit asi 3 minuty, až začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku a cuketě.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat rajčata, provensálské koření, smažit, až rajčata začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k ostatní zelenině.
Kastrol se zeleninou dát na plotnu. Přidat cukr, bobkový list, tymián, celý pepř, víno, dusit 10 minut, dochutit pepřem, solí, vmíchat zelenou petržel.
Je žádoucí, aby ratatouille bylo dostatečně měkké, zde módní al dente neplatí.

Kozí sýr
500 g kozího sýru
olivový olej
2 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
1 lžička kerblíku
pepř

Sýr nakrájet na větší kostky.
Na pánvi rozehřát 2 lžíce olivového oleje, přidat sýr, prohřát, sundat z plotny, sýr posypat petrželí, kerblíkem, promíchat.

Příloha: bílé pečivo, bageta nebo tousty opečené nasucho.
Prezentace: na polovinu talíře položit porci sýru, na druhou polovinu talíře porci ratatouille, sýr opepřit, přelít olivovým olejem.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ